Ett litet inlägg om föräldraledighet.

Kan vi ta en sekund och prata om det här med att öronmärka pappadagar? Ja? Bra.
 
Jag läste nämligen ett argt facebook-inlägg från en mamma häromdagen som skrev att staten inte HAR NÅN RÄTT att lägga sig i hur hennes familj vill göra med sin föräldraledighet. JÄVLA IDIOTER som tror att dom kan göra det. Hennes man kunde nämligen inte vara pappaledig en enda dag från sitt jobb. En ren jäkla omöjlighet var det. Kanske var han egenföretagare, kanske var han nått annat superviktigt - jag minns inte så noga. Men att det var en omöjlighet att vara ledig - det kommer jag ihåg eftersom hon skrev det med versaler och jättemånga utropstecken efter.
 
Och då tänker jag såhär - det är då en JÄKLA tur att vi kvinnor aldrig är helt oumbärliga på våra jobb. Herregud va, vilket lyckligt sammanträffande. Och även om vi skulle sätta ner foten och säga till vår partner och staten och facebook att "Nehe, jag kan inte vara borta från mitt jobb en enda sekund, kom inte här och tvinga på mig några mammadagar!" så kommer vi ändå behöva ta lite ledigt just där när barnet ska födas - och kanske ytterligare några dagar efter förlossningen när muffen är trasig eller magen uppsprättad och bröstmjölken sprutar åt ena hållet och avslaget åt det andra. Och det brukar ju alltid lösa sig? Och går det absolut inte, ja då får vi säga upp oss eller strunta i att skaffa barn och välja karriären istället.
 
Men männen kan inte vara lediga. Punkt.
 
Nu säger inte jag att jag är för den här tvångsuppdelningen. Jag förstår att alla familjesituationer är olika. Ibland är mamman arbetslös (mellan två jobb) och ibland går det bara inte lösa ekonomiskt. Men det kan ju omöjligt vara så att det alltid faller sig enklare för mamman att vara ledig mest?  
 
Och angående argumentet om att vi är vuxna människor som kan välja själva - när jag var liten fick man bestämma helt själv över sin föräldraledighet och då var inte papporna hemma en enda dag. När jag var liten fick man även bestämma själv vart man ville röka och då rökte man både inne på restaurang och i bilen. Ibland kanske staten måste gå in och rätta till saker och ting för att vi inte bara ska fortsätta i gamla invanda (dåliga) mönster?
 
Eller vad tycker ni?
 
Och jag vill bara klargöra: Jag kritiserar inte på nått sätt er mammor som vill vara hemma med era barn så mycket som bara går. Det är klart ni vill. Det vill jag med (helst när dom är snälla och fogliga). Jag ifrågasätter snarare dom papporna som inte vill.
 
Jag hittade ingen bra bild på temat "öronmärkta pappadagar" så jag valde den här istället. Så sjukt bra hårdag.
Plus att Siris öra syns lite så helt orelevant är den ju inte.
Publicerat i Allmänt
#1 / / Sofia:

Helt rätt!

#2 / / Nina:

*applåderar*
Så jävla rätt!

#3 / / Zarah-Lou:

Alltså så.jävla.bra! Så jävla rätt!